Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich istniała polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie właśnie dlatego, że pozyskane w okresie warzywa można ukisić a dzięki temu jeść je przez pełen rok. To ponad pyszny, dobry w prostym sposobu styl i dużo dobroczynnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Tychowo
Co takiego niesamowitego stanowi w kiszonkach?
Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one rozwijają cukry w rezultatach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który mówi za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmian stymulują układ odpornościowy, tylko nie tylko. Coraz więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co daje, że pewne bakterie w jelitach pamiętają jeszcze pomysł na własne zdrowie psychiczne! Nie warto więc lekceważyć tej szczególnej mikroflory, a nawet powinien ją otrzymać pod uwagę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co więcej, kiszonki zawierają więcej witaminy C niż warzywa w sytuacji surowej. A to skuteczny przeciwutleniacz, który sprzyja przedłużeniu młodości i w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – stronę spośród nich trwań chyba już wiesz, ale czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i odkryjesz w tym tekście. To do działania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz teraz ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zagłębione w własnych sokach. Inaczej będzie być kontakt do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go również znowu ubij kapustę. Sposób ten będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do czasu, aż zejdzie gaz. A zatem będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest teraz gotowa. Na brzeg umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki zamontuj w słoikach, koniecznie ciasno, u siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody i łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na indywidualny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i zaraz go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w sum. Obejmuj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do silnego i ciężkiego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz być ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sum.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego a zaś ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grup, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dołącz do słoika wraz z kilkoma łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak by w sumy zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w czystym pomieszczeniu. Oraz wtedy aby było na tyle! Smacznego!
Sklep z Polskimi produktami
Artykuł został zorganizowany przez polskie sklepy oferujący Własne produkty z dostawą do biurowca w Niemczech.